קיבוע זכויות לפרישה

כשאדם מגיע לגיל הפרישה לגמלאות ומקבל פנסיה, הוא זכאי להטבת פטור ממס הכנסה בגובה של מאות אלפי שקלים. "הטבת הפטור ניתנת במסגרת תיקון 190 לפקודת מס הכנסה", מימוש הפטור נעשה במסגרת הליך שנקרא 'קיבוע זכויות'.

הליך קיבוע זכויות נעשה אצל פקיד השומה במס הכנסה, במטרה להסדיר את הטבת הפטור ממס. במסגרת ההליך, על הפורש לגמלאות להציג לפקיד השומה מידע ומסמכים רלוונטיים ולהגיש טופס 161ד (בקשה לקיבוע זכויות) מלא וחתום. בטופס מציין הפורש, באיזה אופן הוא בוחר לממש את הטבת הפטור ממס. פקיד השומה עובר על המסמכים והמידע וקובע את שיעור הפטור לו הפורש זכאי, בהתאם למידע והנתונים. את הליך קיבוע הזכויות ניתן לבצע החל מגיל הפרישה לגמלאות (גיל 67 לגבר ו- 62 לאשה) או מיום קבלת הקצבה הראשונה, המאוחר ביניהם

תוכן עניינים

על אלו הכנסות ניתן לקבל את הפטור ממס?

ניתן לקבל פטור ממס על כספי פיצויי הפרישה, על כספי הפנסיה החודשית, או להוון כספי הקצבה בקופת הגמל או קרן הפנסיה, ואפשר לשלב את הפטור ביניהם. כשמדובר ביתרות הקצבה בקופת הגמל/קרן הפנסיה, הכוונה היא להיוון כספים קצבתים מכספי הקצבה – משיכת כספים קצבתים פטורים ממס. התנאי לקבלת סכומים הוניים מקרן פנסיה היא שיש קצבה מזערית של 4,525.

מדוע חשוב ביועץ מס מומחה בתחום בעת ביצוע הליך קיבוע הזכויות?

גובה הפטור ממס במסגרת הטבת הפטור הוא משמעותי ויכול לחסוך לפורש מאות אלפי שקלים. נכון לשנת 2020, לכל פורש לגמלאות שמקבל פנסיה יש סל פטור ממס על סכום של 796,535 , ובשנת 2025 הפטור יגדל לסכום של למעלה ממיליון שקלים. בטופס 161ד, הפורש צריך להנחות את מס הכנסה כיצד הוא רוצה לקבל את הגדלת הפטור, על הקצבה או להוון כספי קצבה.

מי חייב לבצע קיבוע זכויות?

כל אדם שהגיע לגיל פרישה ומקבל (או צפוי לקבל) קצבת פנסיה חייב להגיש בקשה לקיבוע זכויות .

• מהו סך הפיצויים הפטורים שברצונך לממש מתוך סה”כ הפטור המגיע לאדם שהגיע לגיל הזכאות?

• האם בעתיד תרצה לקבל פטור נוסף על פיצויים צבורים?

• האם לממש פטור על מענק שנים עודפות?

• האם לנצל פטור על היוון קצבה עתידי?

• כמה פטור לנצל על קצבה מזכה?

• כיצד משפיעה פריסת מס על גובה הפטור בקיבוע זכויות?

• האם בעליית מדרגות הפטור בעתיד לבחור להגדיל את הפטור על הקצבה או היוון קצבה?

שאלות אלו עולות לא פעם בתהליך תכנון פרישה, לכן יש לרשום אותם לפני הפגישה על מנת לקבל את כל המידע הדרוש לקבלת הזכות המגיע לכם.

חשוב לדעת

קיבוע זכויות הינו הליך בלתי הפיך ולאחר 120 יום, לא ניתן לבצע חרטה מקיבוע זכויות. המשמעות הינה מכרעת בפני הפורש ולכן חשוב לבצע תכנון מס אופטימלי על מנת למנוע תשלום מס מיותר בעתיד.

יעוץ לקיבוע זכויות

בשל מורכבות ההחלטות בעת קיבוע זכויות ובשל העובדה שלא ניתן לבצע חרטה (מעבר ל4 חודשים לאחר ההגשה) ועל מנת למקסם את התועלת האישית של החוסך תוך ניצול מס מירבי על מענקי פרישה וקבלת פטור על קצבת הפנסיה, מומלץ לפנות ליעוץ והכוונה מתאימה ע”י מומחה למיסוי ופרישה.

יעוץ מס מקצועי בעת הפרישה יביא לתוצאת המס האופטימלית וחיסכון מירבי לפורש.

 

נגישות

התקשרו אלי

מעוניינים בשיחה מול נציג? מלאו את הפרטים: