סעיף 125ד – פטור ממס על רווחים בשוק ההון
בשנת 2003 הוכנס תיקון 125 ד' בפקודת מס ההכנסה לפיו חלה חבות במס על רווחים ממרבית המוצרים הבנקאים ורווחי הון מהשקעות בניירות ערך. למעשה התיקון הנ"ל יצר מהפכה גדולה מאוד, יחד עם זאת, המצב כיום הוא שרק במספר מועט מאוד של נסיבות ניתן לקבל פטור, מלא או חלקי, מתשלום מס על רווחי הון. במדינה הבינו כי אצל חלק נרחב מציבור הגמלאים, החיסכון בבנק הוא בעצם השלמת הכנסה בעלת משקל רב לקצבאות הפנסיה.
מי זכאי לפטור ממס רווח הון?
מי שזכאי לקבלת הפטור ממס רווח הון הוא כל אדם אשר הוא או זוגתו הגיעו לגיל הפרישה ונולדו לפני שנת 1948, זהו המקרה בו יהיה זכאי לפטור מס יחיד. במידה ושני בני הזוג הגיעו לגיל פרישה ונולדו לפני הראשון לינואר 1948 אז יהיו. זכאים להטבת מס זוגית. שימו לב – לפקודה זו יצא חוזר מטעם משרד האוצר לפיו גם מי שנולד בשנת 1948 זכאי לפטור – יש להיוועץ באיש מקצוע שיסייע לכם לעמוד על זכויותיכם בנושא
מה ההטבה בסעיף 125ד?
מי שעומד בקריטריונים יקבל החזר מס של עד 3,390 ש”ח וזוג שעומדים בקריטריונים יקבל החזר מס של עד 4,170 ש”ח בשנה.
להלן שיעורי הפטור המעודכנים נכון לשנת 2020:
תקרת הפטור – לפי סעיף 125(ד) החזר מס צפוי (מעודכן לשנת 2020)
יחיד 13,560 ש"ח 3,390 ש"ח
זוג 16,680 ש"ח 4,170 ש"ח
באיזה מוצרים פיננסיים ניתן לקבל את הפטור?
סעיף 125ד קובע כי ניתן לקבל את ההחזר מס במוצרים פיננסיים בהם הרווחים הריאליים נחשבים כריבית וזאת בשונה ממוצרים פיננסיים שהרווחים בהם ממוסים כמס רווח הון.
לכן, ניתן לקבל פטור על רווחי הון בהשקעה בפיקדונות בנקאיים או בפוליסות חיסכון שמשווקות חברות הביטוח.
להלן פירוט מוצרי השקעה המוכרים לפטור לפי סעיף 125ד:
קרנות נאמנות | תעודות סל | תיקי מנוהלים/ני"ע | פוליסות חיסכון | פק"מ ותוכניות חיסכון |
לא מוכר לפטור מריבית | לא מוכר לפטור מריבית | לא מוכר לפטור מריבית | כן | כן |
דוגמא: פתחתם פוליסת חיסכון והרווחתם עד 13,560 ש”ח לשנה, הרווחים פטורים ולכן לא תשלמו מס על הרווחים בסופו של דבר.
במידה והרווחים היו גבוהים מהתקרה, תשלמו מס רווח הון של 25% על כל הרווח שמעל התקרה.
איך ממשים את הפטור?
יש לפנות לחברת הביטוח שמנהלת את פוליסת החיסכון ולבקש למכור את הרווחים שנצברו, ולבדוק האם עברנו את התקרה. יש לפנות למבוטח החוסך, לעדכן אותו ולהסביר לו במדויק כל שנה ושנה, להחתים אותו בטופס ייעודי של מכירה רעיונית ולשלוח לחברת הביטוח. חברת הביטוח תעשה מכירה רעיונית בפוליסה, תנכה את המס ותעביר אותו לפקיד השומה ובנוסף תוציא אישור על ניכוי מס למבוטח.
המבוטח יפנה החל מחודש אפריל של השנה העוקבת לפקיד השומה ויבקש את ההחזר בצורה של דוח שנתי. שכיר יקבל זאת בטופס שמיועד להחזר מס לשכיר, ועצמאי דרך הדוח השנתי הכולל שלו. יש לשים לב שמשמעות הגשת דוח שנתי רחבה יותר גם מבחינת השכיר וגם מבחינת העצמאי, הן מהבחינה ששכיר צריך לצרף את כל הניירות שלו וההכנסות שלו והן לעצמאי מבחינת המייצג שלו. ההמלצה שלי: כאשר הנכם פותחים תוכנית חסכון או מקבלים לטיפול כסוכנים (מינוי סוכן), נתחו היטב יחד עם המבוטח את כל המשמעות של העניין. חובה לרשום הכל ואף להחתים את המבוטח.